Hoe bepaalt u de juiste maten?

afmeting dakkoepel bepalen afmeting dakkoepel bepalen

Het correct meten van de maat van een lichtkoepel is essentieel om ervoor te zorgen dat u de juiste koepel bestelt voor uw platte dak. Maar maakt u zich geen zorgen, het is gemakkelijker dan u denkt!

Deze handleiding is speciaal samengesteld om u stap voor stap te begeleiden bij het bepalen van de correcte maat van uw lichtkoepel. We zullen termen als 'dagmaat', 'buitenmaat', en 'daksparing' verduidelijken en u laten zien hoe u deze maten zelf kunt bepalen. Volg de instructies en u bent er zeker van dat u de perfecte lichtkoepel voor uw platte dak bestelt.

Laten we beginnen met meten!

Begint u van bestaande lichtkoepel? Volg dan onderstaande stappen


Indien u vanaf een nieuwe dakopening begint, scrol dan verder naar beneden.
Vanaf bestaande koepel starten
bepaal de dagmaat

Bepaal de Dagmaat

De dagmaat wordt steeds langs binnen gemeten vanuit de bovenkant van de binnenranden van de bestaande opstand (zie foto).

Om het bestellen van de lichtkoepel te vereenvoudigen op vlak van afmetingen, hebben we besloten enkel nog te werken met een dagmaat en een dakopening. De opgegeven maten op deze webshop zijn steeds de dagmaten en uitgedrukt in mm.

LET OP!
dakkoepel overmeten maat
Indien u van buitenaf meet...

Begrijp de Overmeten maat

Bij een renovatie van een koepel, vertrekt u wellicht van de afmeting van de bestaande koepel.

Hou er rekening mee dat de overmeten maat 160 mm groter is dan de daglichtmaat (maat B + 160 mm = overmeten maat). Dit komt doordat de koepel rondom rond een flens heeft van 80 mm.

Voorbeeld: Een overmeten maat van 1160 x 1160 mm resulteert dus in een daglichtmaat van 1000 x 1000 mm

Nog geen lichtkoepel?
dagmaat daksparing
Start vanaf de dakopening

De daksparing (C), ofwel de maat van het gat in het dak, hangt af van de soort opstand

Het opmeten van de ruimte voor uw lichtkoepel, ofwel de 'daksparing' (C), hangt af van het type basis waarop de koepel rust, dit noemen we de 'opstand'. Er zijn twee soorten opstanden: een rechte en een schuine.

Als de opstand recht is (u herkent dit aan het feit dat het nummer eindigt op /00), dan moet de ruimte in uw dak, de daksparing, precies even groot zijn als de binnenmaat van de opstand, die we de 'dagmaat' (B) noemen.

Echter, als de opstand schuin is, moet de ruimte in uw dak groter zijn dan de dagmaat. Hoeveel groter, hangt af van het nummer waarmee de opstand eindigt. Als het bijvoorbeeld eindigt op /20 of /30, dan moet de ruimte in uw dak (C) respectievelijk 20 of 30 cm groter zijn dan de dagmaat (B).

Laten we een voorbeeld nemen: Stel, u heeft een schuine opstand die eindigt op /20, en de dagmaat van uw lichtkoepel is 1000x1000 mm (B). In dit geval moet de ruimte in uw dak 1200x1200 mm (C) zijn. Dat betekent dat u 200 mm, ofwel 20 cm, bij zowel de lengte als de breedte van de dagmaat optelt om de juiste grootte van de ruimte in uw dak te bepalen.

Meten = Weten!
controleer afmetingen dakkoepel
Nog eens controleren

Dubbelcheck de Maten

A = Dagmaat of de binnenmaat van de opstand

B = Daksparing of dakopening

Het is altijd een goed idee om uw metingen te controleren om er zeker van te zijn dat u de juiste maat lichtkoepel bestelt. Als u twijfelt, neem dan contact op met een professional.

Belangrijke Tip: Zorg ervoor dat uw meetlint plat en recht ligt bij het meten. Kleine fouten kunnen grote gevolgen hebben bij het passen van uw lichtkoepel.

Met deze stappen zou u in staat moeten zijn om nauwkeurige metingen uit te voeren en de juiste lichtkoepel voor uw plat dak te kiezen. Vergeet niet: meten is weten!

Video Gids: Het Opmeten van Uw Lichtkoepel Eenvoudig Gemaakt

In deze video nemen we u mee door het gehele meetproces. We leggen uit hoe u de 'dagmaat', 'buitenmaat', en 'daksparing' kunt bepalen en geven u praktische tips om fouten te voorkomen. Met deze gids wordt het opmeten van uw lichtkoepel een fluitje van een cent.

Bekijk zeker ook onderstaande video over opstanden

TOCH LIEVER PERSOONLIJKE HULP? ONZE DESKUNDIGE ASSISTENTIE STAAT VOOR U KLAAR!WENS JE EXTRA INFORMATIE?

NEEM CONTACT MET ONS OP

Bij Skylux vinden we het belangrijk om onze klanten zo snel mogelijk te helpen met al hun vragen en opmerkingen. Of het nu gaat om een technische vraag, een offerteaanvraag of een klacht, we streven ernaar om binnen de 24 tot 48 uur op werkdagen een antwoord te bieden.

Onze klantenservice staat dan ook klaar om je te helpen en je te begeleiden doorheen het hele proces, van bestelling tot levering. We begrijpen dat tijd cruciaal is en dat je zo snel mogelijk geholpen wil worden. Daarom hebben we onze processen geoptimaliseerd en investeren we voortdurend in opleidingen en technologieën om de kwaliteit en snelheid van onze service te verbeteren.

Kortom, bij Skylux kan je rekenen op een snelle, efficiënte en betrouwbare service. Heb je een vraag of opmerking? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen en we zullen ons best doen om je zo snel mogelijk te helpen.